|  | 

Kulinaria

Przepis na szarlotkę z budyniem

img-responsive

Bardzo popularnym ciastem, szczególnie w restauracji jest oczywiście szarlotka. Internet jest pełen różnorodnych przepisów. W niniejszym artykule zostanie przedstawiony jeden z popularnych przepisów na szarlotkę z budyniem. Zdrowie na talerzu.

Jak zrobić pyszną szarlotkę z budyniem?

Szarlotka to nic innego jak delikatne i pyszne ciasto z jabłkami. Zanim jednam przejdziemy do przygotowania ciasta, warto na początku skupić się na przejrzeniu wszystkich składników. Czy aby na pewno wszystko mamy. Do takich najważniejszych produktów możemy zaliczyć między innymi:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1200 g jabłek szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Jeśli wszystko jest sprawdzone i przygotowane to warto wyciągnąć stolnicę, która będzie nam potrzebna. Teraz możemy przystąpić do przygotowywania ciasta na szarlotkę z budyniem. Najważniejszymi krokami są przede wszystkim:

  1. Na początku warto skupić się na zrobieniu kruchego ciasta. Aby je zagnieść, potrzebujemy kilka produktów: mąkę, pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
  2. Wszystko to umieszczamy na stolnicy i siekamy podane składniki nożem na drobną kruszonkę. Jednak jeśli ktoś nie chce robić tego ręcznie to może użyć do tej czynności robota planetarnego.
  3. Następnie należy dodać jajko, aby następnie można było połączyć produktu, tak aby wyszła jednolita masa.
  4. Tak przygotowane ciasto powinniśmy przekroić na pół. Po czym tak powstałe połówki trzeba zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki.
  5. W między czasie warto zacząć przygotowywać budyń, zgodnie we wskazówkami, jakie można znaleźć na opakowaniu. Trzeba pamiętać, aby zagotować zarówno mleko, jak i potem gotowy budyń.
  6. Gdy budyń gotowy, możemy w tym czasie obrać jabłka i pokroić je w ćwiartki. Oczywiście mają być bez nasion.
  7. Następnie ćwiartki jabłek kroimy w plasterki i wkładamy do garnka.
  8. Nie może zabraknąć cynamonu przy jabłkach. Dodajemy go i gotujemy razem z jabłkami pod przykryciem przez ok. 10 minut . Jabłka muszą być miękkie.
  9. Przygotować foremkę i nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  10. Wyciągamy z zamrażalki jedną połówkę ciasta i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Będzie to służyło jak spód ciasta. Należy go delikatnie uklepać.
  11. Następnie dodajemy jabłka, a na nie budyń.
  12. Na koniec ścieramy drugą połówkę ciasta na budyń bezpośrednio.
  13. Ciasto ma się piec przez około 45 minut, aż do suchego patyczka.

Wyciągamy upieczone ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Można jeść. Jak widać szarlotka z budyniem nie jest trudna do zrobienia. Naprawdę warto.

 

przepis-na-szarlotke-z-budyniem

ABOUT THE AUTHOR