Przepis na szarlotkę z budyniem
Bardzo popularnym ciastem, szczególnie w restauracji jest oczywiście szarlotka. Internet jest pełen różnorodnych przepisów. W niniejszym artykule zostanie przedstawiony jeden z popularnych przepisów na szarlotkę z budyniem. Zdrowie na talerzu.
Jak zrobić pyszną szarlotkę z budyniem?
Szarlotka to nic innego jak delikatne i pyszne ciasto z jabłkami. Zanim jednam przejdziemy do przygotowania ciasta, warto na początku skupić się na przejrzeniu wszystkich składników. Czy aby na pewno wszystko mamy. Do takich najważniejszych produktów możemy zaliczyć między innymi:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 litra mleka
- 1200 g jabłek szara reneta
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder
Jeśli wszystko jest sprawdzone i przygotowane to warto wyciągnąć stolnicę, która będzie nam potrzebna. Teraz możemy przystąpić do przygotowywania ciasta na szarlotkę z budyniem. Najważniejszymi krokami są przede wszystkim:
- Na początku warto skupić się na zrobieniu kruchego ciasta. Aby je zagnieść, potrzebujemy kilka produktów: mąkę, pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
- Wszystko to umieszczamy na stolnicy i siekamy podane składniki nożem na drobną kruszonkę. Jednak jeśli ktoś nie chce robić tego ręcznie to może użyć do tej czynności robota planetarnego.
- Następnie należy dodać jajko, aby następnie można było połączyć produktu, tak aby wyszła jednolita masa.
- Tak przygotowane ciasto powinniśmy przekroić na pół. Po czym tak powstałe połówki trzeba zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki.
- W między czasie warto zacząć przygotowywać budyń, zgodnie we wskazówkami, jakie można znaleźć na opakowaniu. Trzeba pamiętać, aby zagotować zarówno mleko, jak i potem gotowy budyń.
- Gdy budyń gotowy, możemy w tym czasie obrać jabłka i pokroić je w ćwiartki. Oczywiście mają być bez nasion.
- Następnie ćwiartki jabłek kroimy w plasterki i wkładamy do garnka.
- Nie może zabraknąć cynamonu przy jabłkach. Dodajemy go i gotujemy razem z jabłkami pod przykryciem przez ok. 10 minut . Jabłka muszą być miękkie.
- Przygotować foremkę i nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Wyciągamy z zamrażalki jedną połówkę ciasta i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Będzie to służyło jak spód ciasta. Należy go delikatnie uklepać.
- Następnie dodajemy jabłka, a na nie budyń.
- Na koniec ścieramy drugą połówkę ciasta na budyń bezpośrednio.
- Ciasto ma się piec przez około 45 minut, aż do suchego patyczka.
Wyciągamy upieczone ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Można jeść. Jak widać szarlotka z budyniem nie jest trudna do zrobienia. Naprawdę warto.
POST YOUR COMMENTS